Boller i karry
Boller i karry er en skøn ret, som mange elsker. Man kan lave sovsen helt simpel med æbler og løg, eller man kan tune den op med rodfrugter, bladselleri og andre grøntsager.
Ingredienser
Kødboller
1 løg
400-500 g hakket kalv og flæsk
salt og peber
4 spsk hvedemel
2 dl vand eller mælk
2 æg
4 dl ris, gerne brune
1/2 tsk salt
Sovs
1 løg
250 g pastinakker
2 æbler
3 spsk hvedemel
2 spsk olie
2 spsk karry
salt og peber
lidt hakkede cashewnødder
og krydderurter
evt. raita
Kødboller
- Pil og hak løget meget fint eller riv det fint på et rivejern.
- Kom det hakkede kød, mel og løg i en stor skål og rør det godt med salt og peber.
- Tilsæt vand eller mælk og saml farsen med æggene – rør dem i ét ad gangen.
- Stil farsen tildækket i køleskabet i 15-30 minutter. Imens kan du lave risene.
Ris
- Skyl risene grundigt i koldt vand.
- Fyld en gryde op med 8 dl vand og hæld risene i.
- Sæt gryden over på komfuret og lad det koge op.
- Skru ned til svag varme og lad risene småkoge under låg efter anvisningen på posen.
- Når kogetiden er gået: Tag risene af komfuret og lad dem trække under låg i 5 minutter.
Kødboller fortsat
- Tænd for en kogeplade og kog 1½ liter vand op i en stor gryde. Tilsæt salt og peber.
- Dyp en spiseske i det kogende vand og form farsen til små boller med ske og din hånd.
- Læg farsbollerne i det kogende vand.
- Skru ned for varmen, når alle bollerne er i gryden. Kog dem ved svag varme, til de føles faste, ca. 8-10 minutter.
- Tag kødbollerne op med en hulske og læg dem til afdrypning i en sigte, som du lægger over en skål. Gem kogevandet.
Sovs
- Pil og hak løget. Skræl pastinakken og skær den i tern.
- Skyl æblerne og skær dem i kvarter. Skær kernehuset fra og skær æblet i tern.
- Kom olie i en gryde og varm den op på komfuret. Kom løg, pastinaktern og æble i.
- Steg ved svag varme i et par minutter, uden at det tager farve.
- Tilsæt karry og lad det stege med i et par minutter, mens du rører rundt. Det frigiver de gode smagsstoffer i karryen.
- Vend æblerne i.
- Drys melet over og rør, til det er opsuget af grøntsagerne.
- Kom lidt kogevand fra kødbollerne ned i gryden, mens du pisker konstant, så det ikke klumper.
- Tilsæt mere kogevand lidt ad gangen, til det har konsistens som sovs. Lad sovsen koge ved svag varme i ca. 5 minutter.
- Smag sovsen til med salt og peber. Tilsæt evt. mere karry, hvis du synes.
- Læg kødbollerne ned i sovsen, og varm retten godt igennem, uden at den koger vildt.
Servering
Servér boller i karry med kogte ris. Top med nødder og krydderurter. Du kan servere raita til.