Hjemmelavet appelsin-yoghurt
Ingredienser
1 liter økologisk yoghurt
6 kapsler med mælkesyrebakterier (kan købes i Matas og helsekostbutikker)
1 stor, økologisk appelsin
Ahornsirup
1,5 tsk vaniljesukker, evt. hjemmelavet
1-2 appelsiner – eller hvide skåle
Første dag
1. Hæld mælken i en gryde, der kan tåle at komme i ovnen. Sæt gryden på komfuret på middel varme. Rør i gryden, imens mælken varmer op.
2. Tag gryden af varmen, når mælken er lige ved at koge op. Det kan du se ved, at den damper, og der er små bobler i siden. Sluk for komfuret.
3. Lad mælken køle af, til den er ‘lillefingervarm’. Det kan du tjekke ved at stikke din lillefinger ned i mælken. Hvis mælken hverken føles varm eller kold, har den en passende temperatur.
4. Skil kapslerne ad og drys indholdet ned i mælken. Rør rundt, til pulveret er opløst.
5. Tænd for ovnen på 50 grader (ikke varmluft) og stil gryden ind i ovnen. Lad ovndøren stå på klem. Du kan evt. sætte en grydeske i klemme i ovndøren.
6. Lad mælken stå og lune i ovnen i 12-24 timer.
Anden dag
1. Tag gryden ud på køkkenbordet og sluk for ovnen.
2. Find en skål, kaffetragt og et kaffefilter frem. Hæld yoghurten igennem kaffefilteret, så noget af væsken løber af, og efterlader en lidt tykkere yoghurt i kaffefileteret. Det kan godt tage rigtig lang tid at dræne yoghurt. Imens kan du gøre appelsinerne klar.
3. Riv den orange skal af 1 stor appelsin på et fint rivejern – sørg for ikke at få for meget af den hvide hinde med.
4. Pres saften af appelsinen med en citruspresser.
5. Skær toppen af 1-2 andre appelsiner og udhul dem. De skal bruges til at servere yoghurten i. Appelsinkødet kan du spise eller putte i yoghurten, men pas på, at den ikke bliver for flydende.
6. Tøm den drænede yoghurt fra kaffefilteret ned i en skål.
7. Rør yoghurten med appelsinsaft, appelsinskal og vaniljesukker. Smag til ahornsirup.
8. Put yoghurten i den ufhulede appelsinskal og pynt med med ahornsirup og evt. tynde appelsinstrimler.