Boller i karry
Karrysovsen smager skønt og får en dejlig konsistens, når du blender den. Hvis du har lyst til en sovs med hele stykker grøntsager og æble i, lader du blot være med at blende den.
Ingredienser
Kødboller
1 løg
400 g hakket kalv og flæsk
1/2 tsk salt
2 1/2 spsk mel
2 æg
1 1/2 dl vand eller mælk
4 dl ris (gerne brune ris)
1/2 tsk salt
Karrysovs
1 løg
200 g pastinakker
2 æbler
2 spsk olie
3-4 spsk karry (efter smag,
behag og karryens styrke – der er stor forskel på karryblandingers styrke)
1 1/2 spsk hvedemel
ca. 3 dl af kogevandet fra
kødbollerne
hakkede krydderurter, fx koriander eller persille
lidt hakkede, ristede peanuts eller cashewnødder
raita.
Kødboller
- Pil og hak løget meget fint, eller riv det på et rivejern.
- Kom det hakkede kød i en stor skål og rør det godt sammen med salt, mel og løg. Rør vand eller mælk i lidt af gangen, til konsistensen er god. Farsen må hverken være for tør eller for flydende.
- Lad farsen hvile i køleskabet, mens du forbereder resten.
Ris
- Kom de rå ris i en sigte og skyld dem grundigt under den kolde hane.
- Kom 8 dl vand i en gryde og tilsæt salt og ris. Bring det i kog.
- Skru ned til svag varme, og lad risene småkoge under låg. Se på posen, hvor længe de skal koge. Brune ris har længere kogetid end hvide ris.
Kødboller forsat…
- Tænd for komfuret og bring en stor gryde med 1 1/2 liter vand i kog (gryden må gerne have en stor overflade).
- Træk gryden lidt væk fra varmen. Dyp en spiseske i det kogende vand og form farsen til ca. 16 små boller med skeen og din hånd. Kom bollerne i gryden, efterhånden som du former dem.
- Bring vandet i kog igen og lad kødbollerne småkoge ved svag varme i 5 minutter. Sluk for varmen, og lad kødbollerne trække i yderligere 4-5 minutter i vandet. Når kødbollerne flyder op til overfalden, er de færdige. (Skær evt en kødbolle over, og tjek om den er færdig, hvis du er i tvivl).
- Tag kødbollerne op af gryden med en hulske, og læg dem i en skål.
Sovs
- Pil og hak løget. Skræl pastinakkerne og riv dem på den grove side af rivejernet.
- Skyl æblerne, og skær dem i kvarte. Fjern kernehuset, og skær æblerne i små tern.
- Opvarm en gryde med lidt olie i. Kom løg pastinakker og æbler i, og lad det stege 2-3 minutter, uden at det tage farve.
- Tilsæt karry, og lad det stege med i 1 minut, mens du rører i det.
- Drys mel over, og rør det sammen med karry og grøntsager.
- Kom 3 dl af kogevandet fra kødbollerne i gryden, og pisk, så sovsen ikke klumper. Tilsæt mere kogevand – lidt ad gangen til du har en lækker karrysovs.
- Blend karrysovsen med en stavblender.
- Smag sovsen til med salt, peber og lidt mere karry, hvis du synes.
- Kom kødbollerne i karrysovsen, og varm retten igennem.
Servering
Servér boller i karry med kogte ris. Hvis du vil, kan du drysse med krydderurter (fx koriander eller persille) og ristede peanuts eller cashewnødder. Du kan også servere raita til, hvis du har lyst find opskriften her