Pirogger

Ingredienser
Pirogdej
25 g smør
3 dl mælk eller vand
25 g gær
½ tsk sukker
2 tsk salt
Ca. 550 g mel (fx 400 g hvedemel og 150 fuldkornshvedemel)
1 æg til pensling af piroggerne
Fyld
1 løg
3 fed hvidløg
200 g gulerødder
1 squash
1 rød peberfrugt
100-150 g kogte kartofler, kogte ris eller bulgur
2 spsk olivenolie
400 g hakket oksekød
2½ spsk karry
1½ spsk sød paprika
1 spsk tørret oregano
4 spsk soja
5 spsk tomatpuré
1 dl vand
Salt og peber
Dej
1. Smelt smørret i en gryde. Hæld mælk eller vand i gryden, og lun det, til det er fingervarmt, 37 grader.
- Smuldr gæren i en skål, og rør det med mælk, smør, sukker og salt.
- Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt dejen sammen. Den skal være blød og smidig, men ikke klistret.
4. Kom dejen i en skål, og lad den hæve under et klæde i 50-60 minutter. Lav fyldet, imens dejen hæver.
Fyld
1. Skræl eller pil alle grøntsager. Skær løg, hvidløg og peberfrugt i små tern, og riv gulerødder og squash groft.
- Find din rest kogte ris, kartofler eller bulgur frem fra køleskabet.
- Opvarm en pande, og kom 1 spsk olie på.
- Tilsæt kødet, og lad det stege, til det er godt brunet. Rør i det undervejs.
- Tilsæt karry, paprika, oregano, soja, tomatpuré og vand, og lad det simre i 2 minutter.
- Kom kødet over i en skål, og smag til med salt og peber. Tør panden af.
- Opvarm panden igen, tilsæt lidt olie, og steg alle grøntsagerne let møre, uden at de bliver brune.
- Rør kødet sammen med de stegte grøntsager. Tilsæt ris, mosede kartofler eller bulgur.
- Tag panden af komfuret, og smag til med salt, peber, soja, og evt. lidt ekstra karry eller paprika.
Pirogger
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Del dejen i 12-14 boller. Drys mel på bordet, og rul dejen ud, til det er på størrelse med et pitabrød.
- Kom 2-3 spsk fyld på den ene halvdel af dejen.
- Luk dejen henover fyldet, så det ligner en halvmåne. Tryk med en gaffel rundt langs kanten, så dejen lukkes god sammen. Gentag med resten af dejbollerne.
- Læg bagepapir på en bageplade, og læg piroggerne på.
- Pisk et æg let sammen i en skål, og pensl piroggerne.
- Bag piroggerne i den varme ovn i ca. 15 minutter, til de er gyldne og færdigbagte.
