Teboller
Ingredienser
50 g smør
1 æg
1 dl lunkent vand
1 dl mælk gerne kærnemælk
10 g gær
2 spsk sukker (3 spsk, hvis du udelader rosinerne)
½ tsk salt
ca. 375 g hvedemel
evt. 2-3 håndfulde rosiner
Teboller, 12-15 stk.
1. Lad smørret få stuetemperatur.
2. Pisk ægget i en lille skål.
3. Hæld vand og kærnemælk eller mælk i en stor skål.
4. Rør gæren, sukker, salt og ægget (gem lidt til pensling) ud i væsken.
5. Tilsæt smør og mel lidt efter lidt – hold lidt mel tilbage.
6. Skrab dejen ud på en meldrysset bordplade og ælt den længe, til den er glat og smidig.
7. Brug det sidste mel efter behov, men dejen må ikke være mere fast, end at den kun akkurat kan slippe hænderne.
8. Til sidst ælter du evt. rosiner ind i dejen.
9. Tril dejen til en pølse og skær den ud i 12-15 klumper.
10. Form dem til boller. Sørg omhyggeligt for, at ingen rosiner titter frem gennem dejen.
11. Sæt bollerne på bagepapir på en bageplade.
12. Læg et fugtigt viskestykke over og lad bollerne hæve lunt i 1-2 timer.
13. Tænd ovnen på 210 grader.
14. Pensl bollerne med resten af ægget tilsat lidt vand.
15. Bag bollerne i den varme ovn i 18-20 minutter, til de er gyldne (hold øje med dem undervejs). Lad dem stå og køle lidt af på en bagerist, før du spiser af dem.
Servering
Spis bollerne lune eller kolde med smør, ost, Nutella eller marmelade.