Frikadeller med kold kartoffelsalat
Det kan være en fordel at lave en ekstra stor portion frikadeller, for de er altid populære. De er også gode kolde i madpakken med gulerods- og agurkestave eller i skiver på rugbrød.
Ingredienser
Kartoffelsalat
1 kg kartofler
1-2 tsk salt
1 dl yoghurt naturel
2 spsk honning (gerne flydende)
1 spsk æble- eller hvidvinseddike
salt og peber
1 fed hvidløg
1 løg
evt. 3 tomater
1 forårsløg
1 løg
400-500 g hakket kalv og flæsk
1 tsk salt
2 spsk hvedemel
1/2 dl mælk
2 æg
1 tsk peber
olivenolie eller smør til stegning
Tilbehør
agurkesalat
Agurkesalat
Begynd med at lave agurkesalaten.
Kartoffelsalat
- Skrub eller skræl kartoflerne og læg dem i en gryde med vand, så det dækker. Kom 1-2 tsk salt i.
- Sæt gryden over på komfuret og bring vandet i kog. Kog kartoflerne i 10-12 minutter, til de er møre. Prik i dem med en spids kniv, så du kan mærke, om den glider nemt igennem.
- Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle helt af. Mens du venter på, at kartoflerne køler af, kan du lave frikadellefarsen, se i spalten til højre. Og bagefter kan du gå i gang med at lave dressing til kartoffelsalaten, se pkt. 4 herunder.
- Rør yoghurt med honning, eddike, salt og peber i en stor skål.
- Pil hvidløget. Pres det med en hvidløgspresser. Rør det i dressingen.
- Pil og hak løget fint.
- Skær tomaterne i tern.
- Skær de afkølede kartofler i skiver og vend dem i yoghurten sammen med løg og tomater.
- Smag kartoffelsalaten til med salt og peber.
- Skyl forårsløget og skær bunden og evt. kedelige blade af. Snit det fint og drys det på toppen af kartoffelsalaten.
- Stil kartoffelsalaten i køleskabet, til den skal spises.
Frikadeller
- Pil og hak løget – eller riv det på et rivejern, hvis du ikke er vild med løgstykker.
- Kom kødet i en stor skål og rør det med salt, mel og mælk.
- Kom løget og ægget i og rør farsen godt sammen.
- Rør til sidst peber i.
- Lad farsen hvile i køleskabet i 20 minutter.
- Form farsen til små runde frikadeller i hånden med en ske.
- Tænd for en kogeplade med en pande med olie eller smør på.
- Steg frikadellerne brune på hver side ved middel varme, så de får en skorpe, og lad dem herefter stege færdige i ca. 5 minutter. Vend dem et par gange undervejs.
Servering
Servér frikadellerne med kartoffelsalat og agurkesalat (se opskrift under salater).