Hygiejne
Madlavning kræver god køkkenhygiejne. Det indebærer at man kan håndtere, tilberede og opbevare fødevarer på den rigtig måde, så ingen bliver syge af at spise den tilberedte mad. De første madklubgange er det derfor en god ide at introducere børnene til basale hygiejneregler.
Sådan får I god køkkenhygiejne
- Skrift visestykker, karklude og håndklæder hver dag, og igen når de bliver beskidte, så de altid er rene.
- Vask hænder med sæber:
- Før du går i gang med at lave mad.
- Mens du laver mad, hvis du får jord på fingrene eller har rørt ved råt kød, fisk og æg.
- Tør kun hænder i håndklædet og ikke viskestykket.
- Skyld altid frugt, grøntsager og krydderurter, inden du skal bruge dem, og inden du rører ved andre råvarer. Smid grøntsagsaffald i skraldespanden.
- Hold kød, fisk, æg og grøntsager på hver sit skærebræt, i hver sin skål osv. Vask skærebrættet grundigt, inden du bruger det til noget andet.
- Læg dine ringe, armbånd og ur i lommen eller tasken, mens du laver mad.
- Brug en hårelastik til at sætte håret op, hvis du kan.
- Hvis du spilder på gulvet, skal du bruge en kost til at feje op, hvis du spilder, er tørt. Hvis det du spilder er vådt skal du bruge en gulvklud eller en gulvskrubbe. Husk at karkluden aldrig skal på gulvet.
- Selvom det er fristende, skal du ikke smage på mad med kød og æg, f.eks kagedej, før det er færdigtilberedt.
- Når maden er tilberedt, stilles den væk, så den ikke kommer i kontakt med utilberedte råvarer.