Falafel i pitabrød
Falafler laves af rå, iblødsatte kikærter og smager himmelsk. Sæt de rå kikærter i blød dagen før i rigeligt vand. Til denne opskrift er det nødvendigt at bruge foodprocessor. Hvis du ikke har sådan en, kan du måske låne en.
Ingredienser
½ salathoved
2 gulerødder
½ agurk
1 bakke cherrytomater
2 forårsløg
yoghurt naturel eller 1000 øer-dressing
1 løg
2 fed hvidløg
200 g rå kikærter
saft af ½ citron
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
1 spsk hvedemel
salt og peber
3-4 spsk olie til stegning
8 pitabrød, evt. hjemmelavede
Kikærter
Dagen før: Sæt de rå kikærter i blød i et par liter vand og stil dem på køl.
Hvis du ikke kan nå det, må du springe dette punkt over. I stedet kan du lave falaflerne af 1 dåse kikærter (ca. 400 g nettovægt).
Pitabrød
Hvis du vil bage dine pitabrød selv, skal du begynde med at lave dem. Begynd i god tid. Bagning er ikke talt med i de 40 minutter, det tager at lave retten.
Dressing
Gør dressingen klar og sæt den i køleskabet. Du kan enten vælge yoghurt naturel eller 1000 øer-dressing (se opskrift her).
Grøntsager
- Skyl salaten og slyng den fri for vand. Har du ikke en salatslynge, kan du duppe salaten med et rent viskestykke.
- Snit salaten i strimler.
- Skyl og skrub eller skræl gulerødderne og riv dem groft på et rivejern.
- Skyl agurk, cherrytomat og forårsløg og skær bunden og evt. kedelige blade af forårsløgene.
- Skær forårsløgene i tynde skiver og agurken i små tern. Skær tomaterne i halve.
- Læg alle grøntsager klar på et fad.
Falafler
- Tag skålen med i de iblødsatte kikærter ud af køleskabet (eller brug kikærter fra dåse). Hæld vandet ud, skyl kikærterne i en sigte. Nu er de klar til at blive brugt til falafler.
- Pil løg og hvidløg og hak begge dele groft.
- Kom løg, hvidløg, olie, kikærter (uden vand), citronsaft, spidskommen og koriander eller persille i en foodprocessor. Findel massen til en grov, sammenhængende mos. Hvis mosen bliver så tør, at den smuldrer, kan du tilsætte lidt mere vand til den kan hænge sammen.
- Kom kikærtemosen op i en skål og vend melet i.
- Smag kikærtemosen til med salt og peber og form den til ca. 12 små kugler med en ske.
- Kom lidt olie på en pande og varm den op på komfuret. Steg falaflerne ved svag varme, til de er gyldne, 3-4 minutter på hver side.
Servering
Servér falafler, pitabrød, dressing og grøntsager hvert for sig, så alle får lov til at fylde deres pitabrød, som de har lyst.